"Just Chill No war"

Resipi Gulai Tempoyak ikan


Resipi Gulai Tempoyak ikan




Bahan-bahan untuk blender

1 inci    Kunyit
3 biji     cili padi(nak pedas boleh tambah lagi)
1 labu   bawang besar

Bahan-bahan lain

1 tangkai serai
5 Tbs Tempoyak
1 kg ikan kembong
garam dan gula secukupnya

cara-caranya

1.blender kunyit, cili padi dan bawang besar

2.masukan bahan-bahan yang diblender ke dalam periuk.

3.masukan air secukupnya kalau nak kuah lebih boleh la tambah air.masukan serai yang diketuk dengan lesung batu.

4.hidupkan api dan ambil sesudu tempoyak dan cedokan sedikit air dalam gulai dan kacau dalam senduk dahulu supaya tempoyak sebati dengan kuah gulai.teruskan langkah yang sama sehinga habis  sudu tempoyak.

5.pastikan air mengelegak dahulu dan kemudian boleh la masukan garam dan gula secukupnya

6.masukan ikan kembung yang telah dicuci dan jika isi ikan sudah bertukar warna dan kuah sudah mengelegak boleh la tutup api.

Labels: Resepi

Thanks for reading Resipi Gulai Tempoyak ikan . Please share...!

0 Comment for "Resipi Gulai Tempoyak ikan "

Back To Top