Resipi Gulai Tempoyak ikan
Bahan-bahan untuk blender
1 inci Kunyit
3 biji cili padi(nak pedas boleh tambah lagi)
1 labu bawang besar
Bahan-bahan lain
1 tangkai serai
5 Tbs Tempoyak
1 kg ikan kembong
garam dan gula secukupnya
cara-caranya
1.blender kunyit, cili padi dan bawang besar
2.masukan bahan-bahan yang diblender ke dalam periuk.
3.masukan air secukupnya kalau nak kuah lebih boleh la tambah air.masukan serai yang diketuk dengan lesung batu.
4.hidupkan api dan ambil sesudu tempoyak dan cedokan sedikit air dalam gulai dan kacau dalam senduk dahulu supaya tempoyak sebati dengan kuah gulai.teruskan langkah yang sama sehinga habis sudu tempoyak.
5.pastikan air mengelegak dahulu dan kemudian boleh la masukan garam dan gula secukupnya
6.masukan ikan kembung yang telah dicuci dan jika isi ikan sudah bertukar warna dan kuah sudah mengelegak boleh la tutup api.
Labels:
Resepi
Thanks for reading Resipi Gulai Tempoyak ikan . Please share...!
0 Comment for "Resipi Gulai Tempoyak ikan "